Online tools gebruiken om basiskansen te berekenen

Indien je niet beschikt over geavanceerde poker software kan je beroep doen op online tools om kansen te gaan berekenen.

Stel je krijgt  toegeschoven en de flop komt , hier heb je dus een royal flush draw. Je beslist om te raisen – de speler na jouw gaat all-in. Moet je hier callen of niet? Hier zal je de kans moeten berekenen om jouw hand te maken.

Het eerste wat je moet doen is proberen inschatten welke handen jouw opponent allemaal kan hebben – dit is zijn zogenaamde “range”. Dit kan je sowieso niet precies bepalen – in dit geval heeft onze tegenstander waarschijnlijk een zeer sterk hand al bestaat de kans dat hij bluft of semi-bluft.

Met de kaarten die nu op de flop liggen is het sterkste hand dat onze tegenstander op dit moment kan hebben three of a kind koningen. Wij hebben met onze  al zeker 11 outs om de pot te winnen, zijnde elke ruiten behalve de  (ligt op flop) die ons een flush geeft en de drie queens die ons een straat geven. Onze tegenstander kan indien we een van onze outs krijgen toch nog de hand winnen – door een full house of four of a kind te maken op de river.

In deze situatie komt een odds calculator heel erg van pas

Klik in bovenstaande odds calculator de kaarten aan, eerst ons hand,  dan de flop  en dan het best mogelijke hand van de tegenstander . We zien dat we hiermee maar in 34% van de gevallen het hand zullen winnen. Als wij weten dat onze tegenstander three of a kind heeft, dan is het hier correct om te folden.

Maar wat als onze tegenstander two pair heeft? Bv koningen en jacks, geeft dit in in de calculator en je zal zien dat onze kans om te winnen dan 44% is – al een stuk betere vooruitzichten.

Callen of niet? Meestal zal onze opponent niet het best mogelijke hand hebben, een call is hier dus correct.

Het is in elk geval altijd een goed idee om de cijfers er even bij te halen en daarbij alle mogelijke tools te gebruiken die je spel verbeteren.